Innovation, Technology & Law

Blog over Kunstmatige Intelligentie, Quantum, Deep Learning, Blockchain en Big Data Law

Blog over juridische, sociale, ethische en policy aspecten van Kunstmatige Intelligentie, Quantum Computing, Sensing & Communication, Augmented Reality en Robotica, Big Data Wetgeving en Machine Learning Regelgeving. Kennisartikelen inzake de EU AI Act, de Data Governance Act, cloud computing, algoritmes, privacy, virtual reality, blockchain, robotlaw, smart contracts, informatierecht, ICT contracten, online platforms, apps en tools. Europese regels, auteursrecht, chipsrecht, databankrechten en juridische diensten AI recht.

Workshop Juridische Aspecten AI & Data bij TNO - NL AIC Startups & Scaleups TekDelta Event

Op 24 september 2020 gaf Stanford Law School Fellow Mauritz Kop een masterclass over de juridische dimensie van kunstmatige intelligentie en informatie aan de getalenteerde deelnemers van de Werkgroep Startups & Scaleups van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), in het kantoor van TNO Research in Den Haag. De workshop maakte onderdeel uit van het TekDelta | NL AIC startup accelerator event, met als centraal thema het versnellen en faciliteren van innovatie door het verbinden van startende ondernemingen met bestaande leading organisaties met slagkracht: het samen bouwen aan een succesvol high tech ecosysteem in Nederland.

Mauritz Kop geeft de Masterclass AI & Recht aan de Werkgroep Startups & Scaleups van de NL AIC, ten kantore van TNO Research in Den Haag.

Mauritz Kop geeft de Masterclass AI & Recht aan de Werkgroep Startups & Scaleups van de NL AIC, ten kantore van TNO Research in Den Haag.


Masterclass 'Juridische Aspecten van AI & Data’

De 2,5 uur durende masterclass 'Juridische Aspecten van AI & Data' bij TNO verschafte de cursisten duidelijkheid over de regels voor data delen, privacy en gegevensbescherming, alsmede juridisch en economisch eigendom van informatie. Samen met een select gezelschap van Nederlandse AI Coalitie | NL AIC Startups & Scaleups deelnemers behandelden we onderwerpen variërend van de bescherming van intellectueel eigendom op het AI-systeem, de software, hardware en apps, clearance van data tot het anticiperen op de aanstaande AI & Data Governance wetten van de Europese Commissie.


Wetgeving, rechter en jurisprudentie

De juridische basics kwamen aan bod via onze JAVB Bedrijvendesk, evenals de rol van wetgeving, rechter en jurisprudentie. We zoomden aan de hand van eHealth apps, medical devices en vaccins in op de sector-specifieke regelgeving geldend in de gezondheidszorg en de farmaceutische industrie. Vragen als: van wie is de data, heb ik een licentie nodig, wat doet de Autoriteit Persoonsgegevens, hoe zit het met onze grondrechten, kan ik een autonome robot aansprakelijk stellen voor schade, wie kan er rechtens worden aangesproken voor vooroordelen (bias) die zijn ingebakken in algoritmes en de training-datasets, hoe kan ik mijn bedrijf internationaal uitrollen naar Duitsland, de Verenigde Staten, China en Japan, werden uitvoerig bediscussieerd en beantwoord.


Thank you Mauritz for sharing your in-depth knowledge. It has led to more clarity and sense of urgency for this important but difficult topic. A fun and informative day!
— Anita Lieverdink

AI Impact Assessment: Trustworthy AI conformiteit

Ook bespraken we de richting die duurzaam innovatiebeleid volgens ons zou moeten nemen, inclusief aanbevelingen aan beleidsmakers in Brussel en Den Haag. Belangrijk voor de praktijk: we verkenden een concrete tool van het ECP|Platform voor de InformatieSamenleving om Trustworthy AI-conformiteit (juridisch, ethisch, sociaal-maatschappelijk, technisch) te implementeren en te garanderen in AI systemen en toepassingen: het AI Impact Assessment (een risico analyse met gedragscode, stappenplan en effectbeoordeling). Daarnaast wisselden we van gedachten over cultureel sensitieve opvattingen over ethiek, en de onverenigbaarheid van autocratische regimes met democratische systemen. Tenslotte was er in de pauze en aan het einde gelegenheid tot netwerken en 1 op 1 kennisuitwisseling (op anderhalve meter afstand).

Dank aan de deelnemers voor hun uitstekende vragen, en aan de organisatoren -waaronder TekDelta en de Dutch AI Coalition- die dit evenement mogelijk hebben gemaakt. Laten we samen een impactvol AI-ecosysteem bouwen!

Tijdens de Workshop Juridische Aspecten van AI & Data kwam ook het AI Impact Assessment aan bod. Maar liefst 16 onderwerpen in 2,5 uur en veel ruimte voor interactie en netwerken op veilig afstand.

Tijdens de Workshop Juridische Aspecten van AI & Data kwam ook het AI Impact Assessment aan bod. Maar liefst 16 onderwerpen in 2,5 uur en veel ruimte voor interactie en netwerken op veilig afstand.

Multidisciplinair Panel voor Verantwoord Data Delen

Dezelfde middag vond er vanuit het TNO gebouw een online seminar plaats speciaal voor startups, onder leiding van Anita Lieverdink, Senior Orchestrator of Innovation at TNO, Directeur van TekDelta en Program Manager van de Werkgroep Startps & Scaleups van de Nederlandse AI Coalitie.

AIRecht managing partner Mr. Kop nam als juridisch expert deel in het panel dat ging over verantwoord data delen. Het was goed om deel te nemen aan dit multidisciplinaire panel en samen met onze collega's oplossingen te verkennen voor het versneld en verantwoord delen van gegevens. Het is cruciaal en urgent om belemmeringen voor de inzet van benevolente AI weg te nemen en organisaties begeleiding te bieden die rechtszekerheid en vertrouwen in de snelle introductie van deze veelbelovende transformatieve technologie aanmoedigt!

Kijk hierboven de volledige Engelstalige video terug van het multidisciplinaire TekDelta Panel voor Verantwoord Data Delen. Met: Anita Lieverdink, Frans van Ette, Wim Kees Janssen, Jelle Verburg, Jaimy Helsloot, Anne Strobos, Mauritz Kop and Kees van der Klauw.


Oplossingen voor barrières rondom toegang tot AI trainingdatasets

Mr. Kop besprak de barrières die er door AI startups worden ervaren bij het gebruik van eigen en andermans data (persoonlijke data, overheidsdata en bedrijfsdata). Het panel besprak oplossingen voor deze problematiek rondom toegang tot en delen van data, oftewel obstakels ten aanzien van toegang tot hoge kwaliteit AI trainingdatasets. Oplossingen in de vorm van coalities, polderen, experimenteren (legal sandboxes), data altruïsme (informatie doneren), best practices, zelfregulering en wetgeving. Per economische sector of industrie kunnen oplossingen enigermate uiteenlopen. Om die reden gaan we uit van horizontale, universele grondregels per technologie, en verticale sectorspecifieke voorschriften. De regels bezien zowel risico’s als stimuli voor duurzame innovatie.

Complementaire kennis

NL AIC Voorman Kees van der Klauw sloot het panel af met een wervende keynote over doel en missie van de Coalitie. Hij besprak ondermeer de horizontale bouwstenen, de verticale toepassingsgebieden alsook de quadruple helix structuur waarin de complementaire kennis van bedrijven, academische instellingen, de overheid en burgers/consumenten/eindgebruikers bijdraagt aan de introductie van verantwoorde, human-centric AI in onze maatschappij.

AIRecht partner Mauritz Kop participated in the multidisciplinary TekDelta | NL AIC startup accelerator event and explored solutions for accelerated responsible data sharing during the panel talks. It is urgent & important to remove perceived ro…

AIRecht partner Mauritz Kop participated in the multidisciplinary TekDelta | NL AIC startup accelerator event and explored solutions for accelerated responsible data sharing during the panel talks. It is urgent & important to remove perceived roadblocks for the deployment of benevolent AI.

Juridische Cursussen van AIRecht

Onze cursussen ‘AI en Recht – Juridische aspecten van AI, Machine Learning en Data’ bieden een compleet overzicht van de juridische facetten van kunstmatige intelligentie, big (structured/labelled en unstructured, raw) data en de verschillende typen machine learning (supervised, unsupervised, deep reinforcement, transfer, federated). De invalshoek is breed: van het beschermen van een idee tot en met marktintroductie van het uiteindelijke product. Het cursusdoel is het wegnemen van juridische obstakels voor innovatie. Onderwerpen die hierbij aan de orde kunnen komen zijn privacywetgeving, het maximaliseren van uw IP-portfolio (intellectueel eigendom, copyrights, auteursrecht), normering, standaardisering (interoperabiliteit) en certificering (CE mark, keurmerken, conformiteit), het stimuleren van internationaal zakendoen, en het realiseren van (training)data delen op basis van EU regelgeving, licenties, toestemmingen en rechtsgeldige contracten en leveringsvoorwaarden. Maatwerk is mogelijk.

De workshops en masterclasses zijn cross-disciplinair en verbinden de ontwikkeling en toepassing van technologie met geldend nationaal en EU recht. Rechtsgebieden: Intellectueel Eigendomsrecht, Contractenrecht, Privacy & Dataprotectie, Certificering, Grondrechten & Mensenrechten, Arbeidsrecht, Europees en Internationaal Recht.

Workshop on Legal Aspects of AI & Data at TNO, The Hague.

Workshop on Legal Aspects of AI & Data at TNO, The Hague.

Maatwerk workshops per sector of industrie door dubbelgeschoolde juridische experts

Onze workshops worden gegeven door ervaren, dubbelgeschoolde juridische experts die geaffilieerd zijn aan toonaangevende Nederlandse en buitenlandse universiteiten zoals Stanford University in Silicon Valley en de Radboud Universiteit Nijmegen. De docenten staan vooraan in hun vakgebied en zijn daarnaast zelf ook ondernemer.

De cursussen worden gegeven in het Nederlands of het Engels, zijn interactief van aard en vinden plaats in overzichtelijke groepen van 10 a 20 personen waarbij er ruime gelegenheid is tot het stellen van vragen. Maatwerk sessies toegesneden op een bepaalde sector of industrie, zoals Healthcare & Medicine, Media, Entertainment & Art, Food, Feed & Agri of High Tech & Robotica, zijn mogelijk. Deze trainingen zoomen dieper in op sectorspecifieke regelgeving rondom AI & data, per industriële sector.

Cursussen zijn op aanvraag in te plannen bij u op kantoor, op locatie of in de vergaderzaal van ons kantoor op de Keizersgracht in Amsterdam.

As we speak participants of the TekDelta | NL AI Coalition event are following a panel talk on responsible data sharing for AI, by experts, academia, government and business. One of the advises: Work hard and be persistent on your goals. And check o…

As we speak participants of the TekDelta | NL AI Coalition event are following a panel talk on responsible data sharing for AI, by experts, academia, government and business. One of the advises: Work hard and be persistent on your goals. And check out data.overheid.nl: our national portal for government datasets.