Cursus AI, Data, Privacy en Innovatie in de Zorg
Op 31 oktober 2019 gaven Suzan Slijpen, Sander Ruiter en Mauritz Kop een cursus AI, Data, Privacy en Innovatie in de Zorg in het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam. Wij waren daar te gast op uitnodiging van Quint Wellington Redwood, een leading consultancy firm die organisaties ondersteunt bij het ontwerpen en operationaliseren van hun digitale strategie waarbij mensen, processen en technologie centraal staan.
Gebruik van patiëntgegevens, datadelen, medical devices, privacy en AI in het ziekenhuis
Doel van cursus was om helderheid te scheppen in de wettelijke regels over het gebruik van patiëntgegevens, datadelen, eigendom van trainingsdatasets, medical devices, privacy en artificiële intelligentie in het ziekenhuis. AIRecht werd ingeschakeld om expertise te geven over dit complexe en uitdagende onderwerp en om barrières weg te nemen voor innovatie. Onder de aanwezigen waren het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam management team, de CISO (Chief Information Security Officer), enkele artsen, radiologen en verpleegkundigen. Ook waren er data scientists uitgenodigd van Parnassia Groep, specialisten in geestelijke gezondheid.
Topklinisch opleidingsziekenhuis
Het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam is een topklinisch opleidingsziekenhuis met 600 bedden, gevestigd op de Zorgboulevard. Het MZR biedt topklinische en topreferente zorg waarbij -naast de patiënt- opleiden, kwaliteit en veiligheid voorop staan. Samen met andere zorgverleners, verwijzers, collega-ziekenhuizen, zorgverleners en zorgverzekeraars in de regio investeert het MZR in vertrouwen in de zorg. Op een verantwoorde manier innoveren in het belang van de patiënt is onderdeel van deze visie en missie.
Santeon Pharma Database en Value Based Healthcare
Het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam is aangesloten bij Santeon, een Nederlandse ziekenhuisgroep waarbinnen zeven topklinische ziekenhuizen open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door doorlopende vernieuwing. Innovatie mede op basis van de Value Based Healthcare methode en de Santeon Pharma Database. Hierbij analyseren teams resultaten en (behandel)processen van de zeven ziekenhuizen en spreken op basis daarvan doelstellingen en verbeteringen met elkaar af, waardoor een verbetering van de doelmatigheid en kwaliteit van de zorg wordt gerealiseerd. Momenteel lopen er programma's op het gebied van oncologie (borst-, prostaat-, long- en darmkanker), heupartrose, CVA (beroerte), chronische nierschade, geboortezorg, reuma, coronair lijden en IBD (Inflammatory Bowel Disease). Het analyseren en delen van arts- en patiëntdata levert zowel gezondheidsvoordelen, verhoging van kwaliteit van leven als kostenreductie op.
Succes behalen door middel van innovatie en technologie
Quint Wellington Redwood helpt organisaties - in een veranderend technologisch landschap- om fundamentele keuzes over businessmodellen, besturing, management en bedrijfsinrichting te maken. Quint focust daarbij op global challenges zoals Slim omgaan met data, Digitaliseren van producten en diensten, Organiseren van Excellente IT en het Samensmelten van Technology & Business. Hoofddoel is succes behalen door middel van innovatie.
Programma Cursus Kunstmatige intelligentie, Data delen, Privacy en Innovatie 31 okt 2019
1. 17.00u-18.00u mr. Mauritz Kop LL.M.
Mauritz Kop studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Maastricht, Intellectueel Eigendomsrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Amerikaans Intellectueel Eigendomsrecht aan Stanford Law School. Mauritz verzorgt colleges en postdoctoraal onderwijs over intellectueel eigendom, transformative tech-beleid op Conferenties en diverse Universiteiten, en bouwt Transatlantische bruggen tussen Brussel, Den Haag, Boston Massachusetts en Silicon Valley op het gebied van disruptive tech, AI en verstandig, mensgericht innovatiebeleid
Mauritz is lid van de Vereniging voor Auteursrecht (VvA), lid van het ECP|Platform voor de InformatieSamenleving, lid van de Europese AI Alliantie, lid van CLAIRE, lid van de Nederlandse AI Coalitie en columnist op platform VerderDenken.nl van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is directeur bij MusicaJuridica en founder van juridisch platform AIRecht.
Keynote: AI & Data in Healthcare vanuit Juridisch Perspectief
Introductie juridische aspecten van Artificiële Intelligentie in de zorg. Brede invalshoek. Vervolgens wordt er dieper ingegaan op mogelijkheden voor het ontstaan van intellectueel eigendomsrecht (IP) op AI, Data en Medical Devices. Toestemming geven en krijgen voor het gebruik van Data door middel van licenties. Tot slot behandeling van een concrete tool van Nederlandse bodem aan de hand van een infographic: de AI Impact Assessment. De AI Impact Assessment is een checklist inclusief gedragscode voor de verantwoorde ontwikkeling en toepassing van artificiële intelligentie in een bedrijf of instelling. Deze tool neemt barrières en onzekerheid over AI & Data weg en kan per sector -dus ook in de zorg en het MZ Rotterdam- worden geïmplementeerd door een multidisciplinair team.
2. 18.00u-19.00u mr. Suzan Slijpen LL.M.
Suzan Slijpen studeerde Nederlands Recht met specialisatie Intellectueel Eigendom aan de Universiteit Utrecht, waar zij in 2017 de prestigieuze Molengraaf Instituut Scriptieprijs won. Suzan is specialist gezondheidsrecht, farmaceutisch recht en levensmiddelenrecht. Ze verzorgt lezingen en onderwijs over Europees food, feed en pharma law, regels voor medische producten, GMO, biotechnologie en kunstmatige intelligentie op Symposia en Universiteit, en is veelgevraagd conferentiespreker in binnen en buitenland.
Suzan is lid van de Vereniging Farma en Recht (VFenR), de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR), het ECP en de Nationale AI Coalitie. Ze is oprichter en eigenaar van niche kantoor Slijpen Legal en Senior Consultant bij AIRecht.
Keynote: Digitale Zorg - Medical Devices, Patiëntdata, MDR & AVG
Nieuwe Europese regelgeving (MDR) voor Medical Devices waaronder zorgrobots, medische producten, hulpmiddelen en medische software vanuit een AI-helicopterview, die in 2020 in Nederland van kracht wordt. Verhouding tussen de AVG en de MDR. Gebruik en uitwisseling van patiëntdata, informatiebeveiliging en digitale zorg: wat mag er wel en niet op basis van de Europese Privacywetgeving (AVG/GDPR)?
3. 19.00u-19.45u drs. Sander Ruiter
Sander Ruiter studeerde Retail Management en Business Administration aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij was Senior Policy Advisor bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag. Sander is thans Programmamanager en Adviseur bij ECP | Platform voor de Informatiesamenleving, en geeft leiding aan de Werkgroep Maatschappelijke Acceptatie en Inclusie van de Nederlandse AI Coalitie (de katalysator voor Artificiële Intelligentie in Nederland), die 8 oktober jongstleden van start is gegaan.
Keynote: De visie van de Nederlandse AI Coalitie op AI, Data en Zorg
Samen bouwen aan de digitale toekomst. Het perspectief op het gebruik van AI in Nederland vanuit NL AIC. Standpunt en voorbeelden waarmee de Werkgroep MA & I (Maatschappelijke Acceptatie & Inclusie) alsmede de Werkgroep Data Delen de gezondheidszorg -waaronder de ziekenhuizen- in de praktijk gaan helpen. Mogelijkheden tot participatie van het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam bij NL AIC (ze zijn inmiddels lid!).
4. 19.45u-20.00u Panel
Panel bestaande uit Suzan Slijpen, Sander Ruiter en Mauritz Kop, met gelegenheid tot het stellen van vragen over concrete toepassing van AI ter bevordering van het welzijn van de patiënt, het spanningsveld tussen gebruik van Data en Privacy in de praktijk, use cases en best practices zoals het AI Impact Assessment met als doel op een verantwoorde manier en met een gerust hart te kunnen innoveren met AI en de bijbehorende (patiënt)data. Ook aandacht voor slimme algoritmes, medische software, de AI black box, Trustworthy AI, machine learning, contracten en licenties sluiten, grondrechten en publieke waarden, computer vision en diagnose, representativiteit van datasets, het Internet of Things, wearables en ziektepreventie.
Enkele voorgeformuleerde vragen:
Zijn er onduidelijkheden over de
noodzaak tot het doen van een
Privacy Impact Assessment (PIA)?Bent u zich bewust van de contractuele
mogelijkheden inzake data en zorg?Weet u met welke instanties u te maken
kunt krijgen inzake de MDR en de AVG?Durft u met deze kennis op zak
grootschaliger en sneller intern te innoveren, zowel in het
belang van de patiënt als het Ziekenhuis zelf?Ziet u mogelijkheden tot samenwerking
met pionierende partners?
Hartelijk dank aan Quint Group en het Maasstad Rotterdam voor de uitnodiging, de goede ontvangst en de positieve interactie gedurende de presentaties en aan Daniël Tijink van ECP en Peter Werkhoven van TNO voor het meedenken over het cursusmateriaal!